Delavnice in ekskurzije ob tednu odprtih vrat na Vidovem brejgi

 

 

V tednu od 21. 6. do 25. 6. 2021 smo se v okviru projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča z Goričkega v trajnostni prehranski verigi, udeleževali dogodkov, ki so potekali v sklopu Tedna odprtih vrat, na Vidovem brejgi v Fokovcih.

V ponedeljek smo se z zeliščarji družili z udeleženci programa Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak iz Gornje Radgone in Murske Sobote. Spoznali smo zelišča v nasadu, nabrali cvetove svetlina in porezali poprovo meto, ki smo jo nato uporabili pri destilaciji.

 

 

Z zanimanjem smo v opojnem ozračju osvežilne mete opazovali napravo iz katere je kmalu pricurljala tekočina, ki se je ločila na eterično olje in hidrolat.

Hmm, a tako nastajajo te dragocene kapljice, ki se poleti priporočajo zaradi svojega hladilnega in poživljajočega učinka!

Ob napitkih iz ameriškega slamnika in vrtnic smo grizljali zeliščne piškote in poslušali zgodbo o vili Moj mir in uresničevanju sanj o pridelavi in predelavi zelišč v tem za njih optimalnem okolju.

Na koncu smo obiskali še nepogrešljiv del posestva – koze in ovce, ki skrbijo da se zaraščena krajina spreminja v urejene obdelovalne površine in čudovito življenjsko okolje za dišeče lepotice.

V četrtek dopoldne so posestvo Vidov brejg obiskale članice študijskega krožka Tišina. Tudi same so se v svojem dolgoletnem druženju že srečale s tematiko zelišč. Kot izkušene gospodinje in vrtnarke, zelišča tudi pridelujejo in uporabljajo na različne načine. Kljub vročini so se podale na sprehod med gredice in z zanimanjem prisluhnile razlagam Tatjane Buzeti.

Nato so se ob prigrizku in opazovanju destilcije poprove mete osvežile, pred odhodom pa zavile še v trgovinico po dišavne stekleničke s hidrolati, čaje in zeliščne soli.

Na četrtkov popoldan so med zelišča prišli tudi člani društva Univerza za tretje življenjsko obdobje iz Murske Sobote. Marsikdo izmed njih ima kar nekaj znanja s področja pridelave in predelave zelišč v različne namene. Nad obsegom in čarobnostjo zgodbe, ki jo Tatjana piše v osrčju goričkih gozdov, pa so bili vsi presenečeni in navdušeni.

Degustirali so mlečne izdelke, drobno pecivo in napitke iz zelišč in sodelovali pri destilaciji poprove mete. Po sprehodu med rastlinami, so aktivno sodelovali na delavnicah in ostali na posestvu dokler niso izzveneli afriški bobni.