Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014 do 2020
Ukrep: M 16 - Sodelovanje
Podukrep M16.9 – Diverzifikacija dejavnosti na kmetiji
Cilj: Preučiti možnosti za razvoj dejavnosti na kmetiji, ki se nanašajo na področja izobraževanja, zdravstvenega varstva, socialnega varstva oziroma invalidskega varstva.
Opis: Podprti so projekti sodelovanja med kmetijami in pravnimi osebami, v okviru katerih se na kmetiji poskusno izvedejo aktivnosti, ki se nanašajo na področja izobraževanja, zdravstvenega varstva, socialnega varstva oziroma invalidskega varstva z namenom preučitve možnosti za razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji na omenjenih področjih.
Javni razpis za podukrep 16.9 Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani
Projekt: Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi
Vrednost projekta: 53.278,13 EUR
Partnerji projekta:
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (vodilni partner)
Ljudska univerza Murska Sobota, Zavod za permanentno izobraževanje
Marjan Ficko (Turmanova kmetija)
Tatjana Buzeti (nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji – Posestvo Vidov brejg)
Namen in področje projekta (39. člen Uredbe):
- izobraževanje o okolju in hrani
Splošni cilj projekta:
- razviti in izvesti tematske kulinarične delavnice in dogodke na kmetiji Vidov brejg, v sirarni in na Turmanovi kmetiji, s katerimi bi kmetija ustvarila dodaten prihodek,
- razviti nove produkte z višjo dodano vrednostjo in v okolju dvigniti inovativni in podjetniški potencial z znanji in kompetencami partnerskih ustanov,
- povezati lokalne kmetije in druga gospodarstva na področju Goričkega in jih vključiti v turistične dogodke v ožjem in širšem okolju,
- na kmetiji Vidov brejg vzpostaviti učno delavnico in registrirati dopolnilno dejavnost,
- za namen izvedbe projekta zaposliti osebo za polovični delovni čas za najmanj eno leto (vodilni partner).
Ključni načrtovani rezultati projekta:
- v 24 mesecih trajanja projekta izvesti 32 tematskih delavnic in dogodkov za okrog 700 udeležencev, s katerimi bomo udeležence osveščali in učili o prednostih kratkih prehranjevalnih verig, delu na kmetijah, deklaracijah, pripravi svežih jedi z uporabo zelišč in mlečnih izdelkov in podobno in s tem vzpostaviti odgovoren odnos do prehrane, lokalnih izdelkov z višjo prehransko vrednostjo in zdravega življenjskega sloga.
- povezati lokalne kmetije in druga gospodarstva na področju Goričkega in jih vključiti v turistične dogodke v ožjem in širšem okolju. Usposobiti predstavnike partnerskih kmetij za delo in komunikacijo z ranljivimi skupinami in nadgraditi njihova znanja o pripravi namazov in jedi z uporabo zelišč.
- organizirati izobraževanje za kmetije in zainteresirano javnost, ki niso člani partnerstva (za dodaten zaslužek z dopolnilnimi dejavnostmi - primeri dobre prakse). V sodelovanju s kmetijsko zbornico organizirati predavanje za prevzemnike kmetij v vzhodni regiji (Pomurje, Štajerska). Izvesti diseminacijsko delavnica za mlade prevzemnike kmetij.
- ob sodelovanju sirarne razviti nov produkt (novi okusi jogurtov, novi produkti iz mleka in zelišč),
- narediti film s promocijo domače hrane,
- registrirati novo dejavnost za kmetijo,
- oblikovati nov turistični produkt v Krajinskem parku Goričko.
Spletna stran Evropske komisije, namenjene Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja in spletna stran PRP 2014–2020.
Dosedanje objave:
Delavnice in ekskurzije ob tednu odprtih vrat na Vidovem brejgi
Učenci in učitelji obiskali Turmanovo kmetijo.
V novembru so na Turmanovi kmetiji, ki je partner v projektu posneli izobraževalno promocijski filmček o kisanju zelja.
Septembrske delavnice na posestvu Vidov brejg v okviru projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi.
Varovanci VDC Želva v sklopu projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi obiskali Posestvo Vidov Brejg.
Izvedena druga delavnica v sklopu projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi.
Prva delavnica za ranljive družbene skupine v okviru projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi.
Delavnica Usposabljanje lastnikov kmetij za delo z ranljivimi skupinami.
Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi.
Delavnica Ekološki mlečni izdelki in zelišča z Goričkega v trajnostni prehranski verigi.